top of page

BHARATANATYAM

HEDEN (2021-)

Na jarenlang te hebben gedanst en opgetreden, begon Nymph aan een nieuwe dansreis en dook in Bharatanatyam, de oudste klassieke Indiase dansvorm die zijn oorsprong vindt in Tamil Nadu, Zuid-India (200 v.C. tot 200 n.C.). Haar wens om emoties uit te drukken door middel van beeldende kunst, en muziek hebben haar ertoe geleid haar lichaam en geest tot instrument van dans en ritme toe te wijden. Bharatanatyam omvat het element Nritya, een combinatie van Nritta (puur abstracte technische dans) en Natya (expressieve en verhalende dans). De technische aspecten van Nritta passen bij Nymph's gedisciplineerde aard en versterken haar toewijding om deze complexe kunstvorm te beheersen, terwijl Natya resoneert met haar diepe verlangen om emoties uit te drukken, verhalen te vertellen en een publiek te leiden naar gevoel (Abhinaya).

 

Onder begeleiding van Guru Poernima Gobardhan (4e generatie) en in navolging van de Kancheepuram Ellappa Pillai Bani Tanjore stijl gevormd door de beroemde Bharatanatyam Guru Sri Ellappa Pillai (1920-1980), wijdt Nymph zich toe aan het beheersen en levend houden van deze traditionele dansvorm en om een 5e generatie danseres van deze Bani in Nederland te worden.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar haar Arangetram, dat haar formele debuut als klassieke danseres in Bharatanatyam markeert en in 2027 zal plaatsvinden.

Volg Nymph's dansreis op haar Youtube kanaal en blog

Meer over Bharatanatyam en Kancheepuram Bani

Muni, B. (1961). The Nāṭyasāstra: A Treatise on Ancient Indian Dramaturgy and

Histrionics, Ascribed to Bharata Muni. (PDF)

Rao, B. S. (2018). Growth of Bharatanatyam during the Anti-Nautch

movement of colonial era, through the famous gurus & their banis. IOSR Journal Of Humanities And Social Science, 23(5), 43–51. https://doi.org/10.9790/0837-2305024351

BOLLYWOOD (2018-2023)

In de jaren voorafgaand Bharatanatyam was Nymph actief als danseres en choreograaf bij Bollywood dans- en performancegroep Shiraj Entertainment, gevestigd in Nederland. Onder leiding en management van creatieve visionairs Shanti Bholasingh en Toelsie Bholasingh droeg Nymph haar talenten bij aan het creëren van gedenkwaardige optredens en het betoveren van het publiek.

Optredens uit het verleden

 • 2022 Hindoestaanse Vereniging Laakkwartier - Divali viering

 • 2022 Jagdish, Utrecht - Bruiloft

 • 2021 Ministerie van Defensie, Den Haag - Divali viering

 • 2020 De Koning, Amsterdam - Bruiloft

 • 2020 De Diamant, Amsterdam - Bruiloft

 • 2019 Hindoestaanse Vereniging Laakkwartier - Divali viering

 • 2018 Eclips VIP Lounge, Brussel - Imran Khan Live on Stage

 • 2018 Zuiderstrandtheater, Den Haag - Lights of Divali Musical

 • 2018 De Broodfabriek, Rijswijk - 145 jaar Hindoestaanse Immigratie 

 • 2018 AFAS Circustheater, Den Haag - Zeenat Aman, the Easter Holiday Show

 • 2018 In de Boogaard, Rijswijk - Opening Sari Nagar

bottom of page